Az okostelefonok örökre megváltoztatták a kapcsolattartást és az egymással való kommunikációt. És bár a hét minden napján, 24 órában elérhető elérhetőségünk időnként biztosan hasznos, vannak olyan esetek is, amikor inkább távol tartjuk a zavaró tényezőket. Egykor a telefon kikapcsolása volt a megoldás, de ez ma társadalmilag aligha elfogadható. Végül is mi történik, ha egy fontos üzenet nem jut el Önhöz, miközben az értesítései el vannak némítva?

Ma már vannak kifinomultabb megoldások, mint a Ne zavarjanak (DnD) módok és az automatikus válaszüzenetek. Az egyik ilyen a Fókuszállapot megosztása iOS rendszeren. Íme, mit jelent a fókuszállapot megosztása, és hogyan kell ezt megtenni.

Mi az a fókusz mód iOS-en?

A Fókusz mód egy viszonylag új iOS-funkció, amelyet 2021. szeptember 15-én vezettek be iOS rendszeren. Elsődleges célja, hogy lehetővé tegye a zavaró tényezők visszaszorítását. A funkció tökéletes akkor, ha a munkára kell koncentrálnia, vezetnie kell, vagy nyugodt éjszakai alvásra van szüksége. Kapcsolja be ezt a funkciót, és akadályozza meg, hogy az értesítések elvonják vagy zavarják Önt.

Különféle élességállítási módok állnak rendelkezésre, beleértve az alvó, a munkahelyi, a személyes és a klasszikus Ne zavarjanak módot, de saját egyéni fókuszmódot is létrehozhat.

A fókusz mód nagy rugalmasságot kínál. Lehetővé teszi annak kiválasztását, hogy mely alkalmazások és névjegyek küldhessenek továbbra is értesítéseket a fókuszidő alatt. Az időérzékeny és vészhelyzeti értesítések, valamint a fontos hívások szintén elérhetik Önt. Ütemezheti, sőt automatizálhatja is a fókuszmódokat, és megoszthatja azokat iOS-eszközein.

Mi az a megosztási fókuszállapot?

A Share Focus Status egy nagyszerű iOS fókuszmód funkció. Fókuszállapotának megosztása nélkül az ismerősei nem fogják tudni, miért nem válaszol nekik. Előfordulhat, hogy hiába próbálnak kitartóan felvenni Önnel a kapcsolatot.

Másrészt az ismerősei tudni fogják, hogy nem tud telefonálni a Fókuszmegosztás állapotával. Valahányszor valaki üzenetet próbál küldeni Önnek, egy megjegyzés jelzi, hogy be van kapcsolva a Fókusz mód. Lehetőséget kapnak arra, hogy értesítsék Önt, vagy egyszerűen csak megvárják, amíg visszatér hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy vészhelyzetben továbbra is elérhetik Önt.

Miért érdemes megosztania fókuszállapotát?

Az értesítések elhallgatása a másik fél tudomására hozása nélkül félreértésekhez vezethet. Fókuszállapotának megosztása megmentheti Önt ezektől a kellemetlen helyzetektől. Ha megosztja állapotát, ismerősei tudni fogják, hogy Ön nem szándékosan hagyja figyelmen kívül őket, hanem egyszerűen elfoglalt.

Általánosságban elmondható, hogy a fókuszállapot megosztása és a fókusz mód használata szintén egészséges. Lehetővé teszik, hogy összpontosítson vagy lazítson anélkül, hogy jelentéktelen értesítéseket kellene nyűgöznie. A Share Focus Status segítségével távolságot helyezhet önmaga és a telefonja közé anélkül, hogy ez veszélyeztetné kapcsolatait.

Hogyan oszthatja meg fókuszállapotát

A fókuszállapot megosztása gyors és egyszerű. Vessen egy pillantást az alábbi lépésekre:

  1. Nyissa meg az iOS beállításait, és keresse meg a Focus hold szimbólum jelöli.
  2. Válassza ki a kívánt fókusz módot (alvó, munka stb.)
  3. megtalálja Focus Status opciók alatt.
  4. Koppintson a Focus Status és kapcsolja be a funkciót. Mostantól, amikor bekapcsolja ezt a Fókusz módot, a kapcsolatba lépni próbálók tudni fogják, hogy távol van.
    Tipp: Előfordulhat, hogy a Fókusz állapota már be van kapcsolva. Ez a funkció alapértelmezés szerint be van kapcsolva, hacsak nem kapcsolta ki korábban. Ebben az esetben továbbra is megérintheti, hogy a következő képernyőn további információkat tudjon meg erről a funkcióról.
  5. Ismételje meg ezeket a lépéseket az összes különböző fókuszmódhoz, amelyet meg szeretne osztani a névjegyeivel.

A megosztási fókuszállapot kikapcsolása

A fókuszállapot megosztása az alapértelmezett iOS 15 eszközön. Bár az átlátszóság nagyszerű, lehet, hogy nem akar mindenkit tisztában tartani. A Fókusz módot privát módon használhatja, ha egyszerűen kikapcsolja a Fókuszállapotot. Ehhez nyissa meg a Fókuszállapot beállításait:

  1. Érintse meg Focus a Beállítások alkalmazásban.
  2. Válassza ki azt a Fókusz módot, amelynek megosztását le szeretné állítani.
  3. Érintse meg Focus Status az opciók alatt, és kapcsolja át a kapcsolót. Mostantól kapcsolatai nem kapnak értesítést az Ön Fókuszállapotáról, amikor ezt a Fókusz módot használja.
  4. Ismételje meg ezeket a lépéseket a többi élességállítási módhoz, amelyet nem szeretne megosztani.

A fókuszállapot megosztása csak a kiválasztott névjegyekkel

Lehet, hogy nem szeretné, hogy mindenki tudja, hogy Fókusz módban van, de a funkció kikapcsolásával a fontos névjegyei is sötétben maradnak. A megoldás erre az, hogy szelektíven megosztja a fókuszállapotot. Ha el szeretné rejteni Fókuszállapotát néhány személy elől, közvetlenül a profiljukon kapcsolhatja ki a megosztást.

  1. Nyissa meg az Üzenetek alkalmazást.
  2. Nyissa meg a csevegést az elhallgattatni kívánt ismerőssel.
  3. Nyomja meg a profilját, és váltson Share Focus Status hogy ki legyen kapcsolva. Ezek a kapcsolatok ezután nem tudják megkerülni a korlátozást, mivel nem látják a Notify Anyway.

Ugyanígy engedélyezheti a Fókuszállapot-megosztást a kiválasztott névjegyekhez.

Hibaelhárítás: Ha nem tudja bekapcsolni a Fókuszállapot megosztását egy névjegynél, győződjön meg róla, hogy az iOS legújabb verzióját használja.

Tipp: Ne feledje, hogy a fókuszmódokat testreszabhatja úgy is, hogy csak bizonyos névjegyektől kapjon értesítést.

További GYIK

Mi a különbség a Fókusz mód és a Ne zavarjanak mód között?

A Fókusz mód az elődjének, a Ne zavarjanak egy fejlettebb és rugalmasabb változata. Az utóbbival ellentétben a Fókusz mód lehetővé teszi annak kiválasztását, hogy mely alkalmazásokat és névjegyeket némítsa el, és melyeket engedélyezze az értesítések. Ezen túlmenően, a Fókusz módhoz tartozik a Fókuszállapot megosztása, amely lehetőséget ad a kapcsolatoknak a korlátozások megkerülésére. Az iOS 15 rendszerben a Ne zavarjanak az egyik bekapcsolható fókuszmód.

A Focus Status működik harmadik féltől származó alkalmazásokkal?

Viszonylag új funkcióként a Focus Statusnak még vannak bizonyos korlátai. A harmadik féltől származó alkalmazások általában nem tudják megosztani az Ön Fókuszállapotát. Ennek ellenére néhány harmadik féltől származó alkalmazás, például a Slack, gyorsan integrálta a Fókusz módot, ezért maradjon résen.

Továbbra is kapok értesítéseket vészhelyzetben a Fókuszmegosztás állapotával?

Igen. Fókuszállapotának megosztásával a másik fél tudni fogja, hogy Ön elnémította az értesítéseit. Vészhelyzet esetén csapolhatnak majd Notify Anyway és megfogjalak.

A Fókusz állapota megegyezik a Fókusz üzemmódom nevével?

Több fókuszmódot is beállíthat iOS-eszközén, és mindegyiknek más-más nevet adhat. Ez inkább a szervezést szolgálja, mint bármi mást. Amint azt látni fogja, amikor bekapcsolja a Fókuszállapot megosztása funkciót, a fókusz mód neve soha nem lesz megosztva. A névjegyek egyszerűen látni fogják, hogy az értesítések el vannak némítva, de az okot nem.

A Fókusz mód blokkolja a bejövő hívásokat?

Amikor beállítja a Fókusz módot, eldöntheti, hogy fogad-e hívásokat. Azt is személyre szabhatja, hogy ki hívhatja Önt ebben a módban. A Fókusz megosztása állapota erre nincs hatással.

Ne hagyja, hogy az értesítések elvonják a figyelmet

Túl gyakran érezzük úgy, hogy a telefonunk és az állandó értesítések irányítják az életünket. Azonban az egész világ némítása anélkül, hogy ezt a kapcsolattartóit tudatná, durva lehet. Fókuszállapotának megosztása lehetővé teszi, hogy Ön is elfogyassza és elfogyassza a tortáját. Legyen Ön az, aki eldönti, hogy ki férhet hozzá az Ön idejéhez és figyelméhez, ha bekapcsolja ezt a funkciót bizonyos személyek számára, és testreszabja a Fókusz beállításait.

Mi a véleménye erről az iOS funkcióról? Használtad már korábban? Oszd meg tapasztalataidat kommentben!

Previous articleSzövegek blokkolása Android-eszközön
Next articleHogyan lehet az EPUB-t MOBI-ra konvertálni