Smartphones hebben de manier waarop we contact houden en met elkaar communiceren voor altijd veranderd. En hoewel onze 24/7 beschikbaarheid soms zeker nuttig is, zijn er ook gevallen waarin we afleiding liever weghouden. Ooit was het simpelweg uitzetten van onze telefoons de oplossing, maar dat is tegenwoordig nauwelijks sociaal acceptabel. Wat gebeurt er immers als een belangrijk bericht u niet kan bereiken terwijl uw meldingen op stil staan?

Tegenwoordig zijn er meer geavanceerde oplossingen dan Do Not Disturb (DnD)-modi en automatische antwoordberichten. Het delen van uw focusstatus op iOS is er een van. Hier leest u wat het betekent om uw focusstatus te delen en hoe u dit doet.

Wat is de focusmodus op iOS?

Focus-modus is een relatief recente iOS-functie die op 15 september 2021 voor iOS is geïntroduceerd. Het primaire doel is om u in staat te stellen afleiding te beteugelen. De functie is perfect voor wanneer u zich op uw werk moet concentreren, druk aan het rijden bent of een rustige nachtrust wilt hebben. Schakel deze functie in en voorkom dat meldingen je afleiden of storen.

Er zijn verschillende focusmodi, waaronder slaap, werk, persoonlijk en de klassieke Niet storen, maar je kunt ook je eigen aangepaste focusmodus maken.

Focus-modus biedt veel flexibiliteit. Hiermee kun je kiezen welke apps en contacten je nog steeds meldingen kunnen sturen tijdens je focustijd. Tijdgevoelige en noodmeldingen, evenals belangrijke oproepen, kunnen u ook bereiken. Je kunt je focusmodi plannen en zelfs automatiseren en ze delen op je iOS-apparaten.

Wat is de Share Focus-status?

Share Focus Status is een geweldige iOS Focus Mode-functie. Zonder uw focusstatus te delen, weten uw contacten niet waarom u ze niet beantwoordt. Ze kunnen tevergeefs proberen contact met u op te nemen.

Aan de andere kant weten uw contacten dat u niet naar uw telefoon kunt komen met Share Focus Status. Wanneer iemand je een bericht probeert te sturen, laat een notitie weten dat je de focusmodus hebt ingeschakeld. Ze krijgen de mogelijkheid om u toch op de hoogte te stellen of gewoon te wachten tot u contact met hen opneemt. Dat betekent dat ze je in geval van nood nog steeds kunnen bereiken.

Waarom u uw focusstatus zou moeten delen

Het stilzetten van meldingen zonder de andere partij hiervan op de hoogte te stellen, kan tot misverstanden leiden. Het delen van uw focusstatus kan u uit deze onaangename situaties redden. Door uw status te delen, weten uw contacten dat u ze niet opzettelijk negeert, maar dat u het gewoon druk hebt.

Over het algemeen is het ook gezond om je focusstatus te delen en de focusmodus te gebruiken. Ze stellen je in staat om je te concentreren of te ontspannen zonder het gezeur van onbelangrijke meldingen. Met behulp van Share Focus Status kun je wat afstand tussen jezelf en je telefoon creëren zonder je relaties in gevaar te brengen.

Hoe u uw focusstatus kunt delen

Het delen van uw focusstatus is snel en eenvoudig. Bekijk de onderstaande stappen:

  1. Open je iOS-instellingen en zoek naar de Focus aangeduid met een maansymbool.
  2. Selecteer de focusmodus van uw keuze (Slaap, Werk, enz.)
  3. Vind Focus Status onder de opties.
  4. Tik Focus Status en schakel de functie in. Telkens wanneer u deze focusmodus inschakelt, weten degenen die contact met u proberen te maken, dat u weg bent.
    Tip: Mogelijk merkt u dat de focusstatus al is ingeschakeld. Deze functie is standaard ingeschakeld, tenzij je deze in het verleden hebt uitgeschakeld. In dat geval kun je er nog steeds op tikken om meer informatie over deze functie te krijgen op het volgende scherm.
  5. Herhaal deze stappen voor alle verschillende focusmodi die u met uw contacten wilt delen.

Focusstatus delen uitschakelen

Het delen van uw focusstatus is de standaardinstelling op uw iOS 15-apparaat. Hoewel de transparantie geweldig is, wil je misschien niet iedereen op de hoogte houden. U kunt de focusmodus privé gebruiken door eenvoudig uw focusstatus uit te schakelen. Om dat te doen, gaat u naar uw Focus Status-instellingen:

  1. Tik op Focus in je Instellingen-app.
  2. Kies de focusmodus die u wilt stoppen met delen.
  3. Tik op Focus Status onder de opties en zet de schakelaar om. Nu zullen uw contacten niet op de hoogte worden gesteld van uw focusstatus wanneer u deze focusmodus gebruikt.
  4. Herhaal deze stappen voor de rest van de focusmodi die u niet wilt delen.

Hoe de focusstatus te delen met alleen geselecteerde contacten

Je wilt misschien niet dat iedereen weet dat je in de focusmodus bent, maar als je de functie uitschakelt, blijven je belangrijke contacten ook in het donker. De oplossing hiervoor is om uw Focus Status selectief te delen. Als u uw focusstatus voor een paar personen wilt verbergen, kunt u het delen rechtstreeks op hun profielen uitschakelen.

  1. Ga naar je Berichten-app.
  2. Open je chat met het contact dat je wilt dempen.
  3. Druk op hun profiel en toggle Share Focus Status zodat het uit is. Deze contacten kunnen de beperking dan niet omzeilen omdat ze de Notify Anyway.

U kunt op dezelfde manier ook het delen van de focusstatus inschakelen voor geselecteerde contacten.

Probleemoplossing: als u Share Focus Status niet kunt inschakelen voor een contactpersoon, zorg er dan voor dat deze ook de nieuwste versie van iOS gebruikt.

Tip: onthoud dat u uw focusmodi ook kunt aanpassen om alleen meldingen van specifieke contacten toe te staan.

Aanvullende veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Focus-modus en Niet storen?

Focus Mode is een meer geavanceerde en flexibele versie van zijn voorganger, Do Not Disturb. In tegenstelling tot de laatste kun je in de Focus-modus kiezen welke apps en contacten je wilt dempen en welke meldingen toestaan. Bovendien wordt de Focus-modus geleverd met Share Focus Status die contacten de mogelijkheid geeft om beperkingen te omzeilen. In iOS 15 is Niet storen een van de focusmodi die u kunt inschakelen.

Werkt Focus Status met apps van derden?

Omdat het een relatief nieuwe functie is, heeft Focus Status nog steeds enkele limieten. Over het algemeen kunnen apps van derden uw focusstatus niet delen. Desalniettemin waren sommige apps van derden, zoals Slack, er snel bij om de Focus-modus te integreren, dus blijf op je hoede.

Krijg ik nog steeds meldingen in een noodgeval met Share Focus Status?

Ja. Door uw focusstatus te delen, weet de andere partij dat u uw meldingen tot zwijgen hebt gebracht. In geval van nood kunnen ze tappen Notify Anyway en hou je vast.

Deelt Focus Status de naam van mijn Focus Mode?

U kunt meerdere focusmodi op uw iOS instellen en elk een andere naam geven. Dit is meer in het belang van de organisatie dan wat dan ook. Zoals u zult zien wanneer u Focusstatus delen inschakelt, wordt de naam van uw Focusmodus nooit gedeeld. Contacten zullen eenvoudig zien dat uw meldingen het zwijgen worden opgelegd, maar niet de reden waarom.

Blokkeert de Focus-modus inkomende oproepen?

Wanneer u uw Focus-modus instelt, kunt u beslissen of u oproepen wilt ontvangen. U kunt in deze modus ook aanpassen wie u mag bellen. Share Focus Status heeft hier geen invloed op.

Laat meldingen geen afleiding zijn

Te vaak voelt het alsof onze telefoons en constante meldingen ons leven beheersen. Het kan echter onbeleefd zijn om de hele wereld op mute te zetten zonder je contacten te laten weten. Door je focusstatus te delen, kun je je cake hebben en ook opeten. Wees degene die beslist wie toegang krijgt tot uw tijd en aandacht door deze functie in te schakelen voor bepaalde personen en uw Focus-instellingen aan te passen.

Wat vind je van deze iOS-functie? Heb je het eerder gebruikt? Deel je ervaring in de comments!

Vorig artikelHoe teksten op een Android-apparaat te blokkeren
Volgend artikelHoe EPUB naar MOBI te converteren