Smarttelefoner har for alltid endret hvordan vi holder kontakten og kommuniserer med hverandre. Og selv om vår 24/7-tilgjengelighet sikkert er nyttig til tider, er det også tilfeller der vi heller vil holde distraksjoner unna. En gang var det å bare slå av telefonene våre løsningen, men det er neppe sosialt akseptabelt i dag. Tross alt, hva skjer hvis en viktig melding ikke kan nå deg mens varslene dine er dempet?

I dag finnes det mer sofistikerte løsninger enn Ikke forstyrr (DnD)-moduser og autosvarmeldinger. Å dele fokusstatusen din på iOS er en av dem. Her er hva det betyr å dele fokusstatusen din og hvordan du gjør det.

Hva er fokusmodus på iOS?

Fokusmodus er en relativt ny iOS-funksjon introdusert for iOS 15. september 2021. Dens primære formål er å tillate deg å dempe distraksjoner. Funksjonen er perfekt for når du trenger å konsentrere deg om jobben, er opptatt med å kjøre bil eller ønsker å ha en rolig natts søvn. Slå på denne funksjonen og forhindre at varsler distraherer eller forstyrrer deg.

Det finnes ulike fokusmoduser, inkludert søvn, arbeid, personlig og den klassiske Ikke forstyrr, men du kan også lage din egen tilpassede fokusmodus.

Fokusmodus gir mye fleksibilitet. Den lar deg velge hvilke apper og kontakter som fortsatt kan sende deg varsler under fokustiden din. Tidssensitive og nødvarsler, samt viktige anrop, vil også kunne nå deg. Du kan planlegge og til og med automatisere fokusmodusene dine og dele dem på tvers av iOS-enhetene dine.

Hva er delfokusstatus?

Del fokusstatus er en flott iOS Focus Mode-funksjon. Uten å dele fokusstatusen din, vil ikke kontaktene dine vite hvorfor du ikke svarer dem. De kan prøve å kontakte deg vedvarende, uten resultat.

På den annen side vil kontaktene dine vite at du ikke kan komme til telefonen din med Share Focus Status. Når noen prøver å sende deg meldinger, vil et notat fortelle dem at du har fokusmodus på. De vil bli presentert med muligheten til å varsle deg uansett eller bare vente på at du kommer tilbake til dem. Det betyr at de fortsatt vil kunne nå deg i en nødssituasjon.

Hvorfor du bør dele fokusstatusen din

Å dempe varsler uten å gi beskjed til den andre parten kan føre til misforståelser. Å dele fokusstatusen din kan redde deg fra disse ubehagelige situasjonene. Ved å dele statusen din vil kontaktene dine vite at du ikke ignorerer dem med vilje, men at du rett og slett er opptatt.

Generelt er det også sunt å dele fokusstatusen din og bruke fokusmodusen. De lar deg fokusere eller slappe av uten masing av uviktige varsler. Ved hjelp av Share Focus Status kan du sette litt avstand mellom deg selv og telefonen uten å gå på akkord med relasjonene dine.

Slik deler du fokusstatusen din

Det er raskt og enkelt å dele fokusstatusen din. Ta en titt på trinnene nedenfor:

  1. Åpne iOS-innstillingene og se etter Focus betegnet med et månesymbol.
  2. Velg fokusmodusen du ønsker (søvn, jobb osv.)
  3. Finne Focus Status under alternativene.
  4. Trykk på Focus Status og slå på funksjonen. Nå, hver gang du slår på denne fokusmodusen, vil de som prøver å kontakte deg vite at du er borte.
    Tips: Du kan finne at fokusstatus allerede er på. Denne funksjonen er på som standard med mindre du har slått den av tidligere. I så fall kan du fortsatt trykke på den for å lære mer informasjon om denne funksjonen på neste skjerm.
  5. Gjenta disse trinnene for alle de forskjellige fokusmodusene du vil dele med kontaktene dine.

Hvordan slå av delfokusstatus

Deling av fokusstatus er standard på iOS 15-enheten din. Selv om åpenheten er stor, vil du kanskje ikke holde alle orientert. Du kan bruke fokusmodus privat ved ganske enkelt å slå av fokusstatusen. For å gjøre det, gå til innstillingene for fokusstatus:

  1. Trykk på Focus i Innstillinger-appen.
  2. Velg fokusmodusen du vil slutte å dele.
  3. Trykk på Focus Status under alternativene og slå bryteren. Nå vil ikke kontaktene dine bli varslet om fokusstatusen din når du bruker denne fokusmodusen.
  4. Gjenta disse trinnene for resten av fokusmodusene du ikke vil dele.

Hvordan dele fokusstatus med kun utvalgte kontakter

Du vil kanskje ikke at alle skal vite at du er i fokusmodus, men å slå av funksjonen vil også holde dine viktige kontakter i mørket. Løsningen på dette er å dele fokusstatusen din selektivt. Hvis du vil skjule fokusstatusen din for noen få personer, kan du slå av deling direkte på deres profiler.

  1. Gå til Messages-appen.
  2. Åpne chatten din med kontakten du vil dempe.
  3. Trykk på profilen deres og veksle Share Focus Status slik at den er av. Disse kontaktene vil da ikke kunne omgå begrensningen da de ikke vil se Notify Anyway.

Du kan også aktivere fokusstatusdeling for utvalgte kontakter på samme måte.

Feilsøking: Hvis du ikke kan slå på Del fokusstatus for en kontakt, sørg for at de også bruker den nyeste versjonen av iOS.

Tips: Husk at du også kan tilpasse fokusmodusene til kun å tillate varsler fra bestemte kontakter.

Ytterligere vanlige spørsmål

Hva er forskjellen mellom fokusmodus og Ikke forstyrr?

Fokusmodus er en mer avansert og fleksibel versjon av forgjengeren, Ikke forstyrr. I motsetning til sistnevnte lar fokusmodus deg velge hvilke apper og kontakter du vil dempe og hvilke som skal tillate varsler. I tillegg kommer fokusmodus med Share Focus Status som gir kontakter muligheten til å omgå restriksjoner. I iOS 15 er Ikke forstyrr en av fokusmodusene du kan slå på.

Fungerer Focus Status med tredjepartsapper?

Som en relativt ny funksjon, har Focus Status fortsatt noen begrensninger. Vanligvis vil ikke tredjepartsapper kunne dele fokusstatusen din. Likevel var noen tredjepartsapper, for eksempel Slack, raske til å integrere fokusmodus, så hold deg på utkikk.

Vil jeg fortsatt få varsler i en nødssituasjon med Share Focus Status?

Ja. Ved å dele fokusstatusen din vil den andre parten vite at du har dempet varslene dine. I nødstilfeller vil de kunne tappe Notify Anyway og få tak i deg.

Deler fokusstatus navnet på fokusmodusen min?

Du kan sette opp flere fokusmoduser på iOS-en din og gi forskjellige navn til hver. Dette er mer for organiseringens skyld enn noe annet. Som du vil se når du slår på Del fokusstatus, vil navnet på fokusmodusen din aldri bli delt. Kontakter vil ganske enkelt se at varslene dine er dempet, men ikke grunnen til det.

Blokkerer fokusmodus innkommende anrop?

Når du setter opp fokusmodusen, vil du kunne bestemme om du vil motta anrop. Du kan også tilpasse hvem som har lov til å ringe deg i denne modusen. Delfokusstatus har ingen effekt på dette.

Ikke la varsler være en distraksjon

Altfor ofte føles det som om telefonene våre og konstante varsler styrer livene våre. Det kan imidlertid være frekt å sette hele verden på mute uten å gi kontaktene dine beskjed. Ved å dele fokusstatusen din kan du også ha kaken din og spise den. Vær den som bestemmer hvem som får tilgang til din tid og oppmerksomhet ved å slå på denne funksjonen for utvalgte personer og tilpasse fokusinnstillingene dine.

Hva synes du om denne iOS-funksjonen? Har du brukt den før? Del opplevelsen din i kommentarene!

Previous articleSlik blokkerer du tekster på en Android-enhet
Next articleHvordan konvertere EPUB til MOBI