Smartfony na zawsze zmieniły sposób, w jaki utrzymujemy kontakt i komunikujemy się ze sobą. I chociaż nasza dostępność 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu z pewnością jest czasami przydatna, zdarzają się również przypadki, w których wolimy unikać rozpraszania uwagi. Kiedyś rozwiązaniem było po prostu wyłączenie naszych telefonów, ale dzisiaj jest to mało akceptowalne społecznie. W końcu co się stanie, jeśli ważna wiadomość nie dotrze do Ciebie, gdy powiadomienia są wyciszone?

Obecnie istnieją bardziej wyrafinowane rozwiązania niż tryby Nie przeszkadzać (DnD) i wiadomości automatycznej odpowiedzi. Udostępnianie swojego statusu skupienia na iOS jest jednym z nich. Oto, co oznacza udostępnianie swojego statusu skupienia i jak to zrobić.

Co to jest tryb skupienia na iOS?

Focus Mode to stosunkowo nowa funkcja iOS wprowadzona na iOS 15 września 2021 r. Jej głównym celem jest ograniczenie rozpraszania uwagi. Ta funkcja jest idealna, gdy musisz skoncentrować się na pracy, jesteś zajęty jazdą lub chcesz spokojnie przespać noc. Włącz tę funkcję i nie pozwól, aby powiadomienia rozpraszały Cię lub przeszkadzały.

Dostępne są różne tryby skupienia, w tym tryb uśpienia, pracy, osobisty i klasyczny tryb „Nie przeszkadzać”, ale możesz także stworzyć własny, niestandardowy tryb skupienia.

Tryb ostrości oferuje dużą elastyczność. Pozwala wybrać, które aplikacje i kontakty będą nadal mogły wysyłać Ci powiadomienia w czasie, w którym się skupiasz. Powiadomienia pilne i alarmowe, a także ważne połączenia, również będą w stanie dotrzeć do Ciebie. Możesz zaplanować, a nawet zautomatyzować tryby skupienia i udostępniać je na urządzeniach z systemem iOS.

Co to jest status fokusu udostępniania?

Udostępnij status ostrości to świetna funkcja trybu ostrości w systemie iOS. Bez udostępnienia swojego Statusu Fokusa, Twoje kontakty nie będą wiedziały, dlaczego im nie odpowiadasz. Mogą próbować kontaktować się z Tobą uporczywie bezskutecznie.

Z drugiej strony, Twoje kontakty będą wiedziały, że nie możesz podejść do telefonu ze statusem Share Focus. Za każdym razem, gdy ktoś spróbuje wysłać Ci wiadomość, notatka poinformuje go, że masz włączony tryb skupienia. Zostaną oni przedstawieni z opcją powiadomienia Cię mimo to lub po prostu poczekaj, aż do nich wrócisz. Oznacza to, że nadal będą mogli skontaktować się z Tobą w nagłych wypadkach.

Dlaczego powinieneś dzielić się swoim stanem skupienia

Wyciszanie powiadomień bez powiadomienia drugiej strony może prowadzić do nieporozumień. Udostępnianie swojego statusu skupienia może uchronić Cię przed tymi nieprzyjemnymi sytuacjami. Udostępniając swój status, Twoje kontakty będą wiedziały, że nie ignorujesz ich celowo, ale po prostu jesteś zajęty.

Ogólnie rzecz biorąc, dzielenie się swoim statusem skupienia i używanie trybu skupienia jest również zdrowe. Pozwalają się skupić lub zrelaksować bez dokuczania nieistotnymi powiadomieniami. Za pomocą funkcji Share Focus Status możesz zachować dystans między sobą a telefonem bez narażania swoich relacji.

Jak udostępnić swój stan skupienia

Udostępnianie swojego statusu skupienia jest szybkie i łatwe. Spójrz na poniższe kroki:

  1. Otwórz ustawienia iOS i poszukaj Focus oznaczony symbolem księżyca.
  2. Wybierz wybrany tryb skupienia (Sen, Praca itp.)
  3. Znajdować Focus Status pod opcjami.
  4. Uzyskiwać Focus Status i włącz tę funkcję. Teraz, za każdym razem, gdy włączysz ten tryb skupienia, osoby próbujące się z tobą skontaktować, będą wiedzieć, że jesteś daleko.
    Wskazówka: może się okazać, że status skupienia jest już włączony. Ta funkcja jest domyślnie włączona, chyba że została przez Ciebie wyłączona w przeszłości. W takim przypadku nadal możesz go dotknąć, aby uzyskać dodatkowe informacje o tej funkcji na następnym ekranie.
  5. Powtórz te kroki dla wszystkich różnych trybów ostrości, które chcesz udostępnić swoim kontaktom.

Jak wyłączyć status fokusu udostępniania

Udostępnianie swojego statusu skupienia jest ustawieniem domyślnym na urządzeniu z systemem iOS 15. Chociaż przejrzystość jest świetna, możesz nie chcieć informować wszystkich. Możesz używać trybu skupienia prywatnie, po prostu wyłączając swój status skupienia. Aby to zrobić, wejdź do ustawień Focus Status:

  1. Stuknij w Focus w aplikacji Ustawienia.
  2. Wybierz tryb skupienia, który chcesz przestać udostępniać.
  3. Stuknij w Focus Status pod opcjami i przełącz przełącznik. Teraz twoje kontakty nie będą powiadamiane o twoim statusie skupienia podczas korzystania z tego trybu skupienia.
  4. Powtórz te kroki dla pozostałych trybów fokusu, których nie chcesz udostępniać.

Jak udostępniać status fokusa tylko wybranym kontaktom

Możesz nie chcieć, aby wszyscy wiedzieli, że jesteś w trybie skupienia, ale wyłączenie tej funkcji sprawi, że ważne kontakty pozostaną w ciemności. Rozwiązaniem tego problemu jest selektywne udostępnianie swojego statusu skupienia. Jeśli chcesz ukryć swój status skupienia przed kilkoma osobami, możesz wyłączyć udostępnianie bezpośrednio na ich profilach.

  1. Przejdź do aplikacji Wiadomości.
  2. Otwórz czat z kontaktem, którego chcesz wyciszyć.
  3. Naciśnij ich profil i przełącz Share Focus Status tak, że jest wyłączony. Kontakty te nie będą w stanie ominąć ograniczenia, ponieważ nie zobaczą Notify Anyway.

Możesz także włączyć udostępnianie statusu fokusa dla wybranych kontaktów w ten sam sposób.

Rozwiązywanie problemów: jeśli nie możesz włączyć statusu Udostępnij fokus dla kontaktu, upewnij się, że korzysta on również z najnowszej wersji systemu iOS.

Wskazówka: pamiętaj, że możesz także dostosować tryby koncentracji, aby zezwalać na powiadomienia tylko od określonych kontaktów.

Dodatkowe często zadawane pytania

Jaka jest różnica między trybem ostrości a trybem Nie przeszkadzać?

Focus Mode to bardziej zaawansowana i elastyczna wersja swojego poprzednika, Do Not Disturb. W przeciwieństwie do tego ostatniego, tryb skupienia pozwala wybrać aplikacje i kontakty do wyciszenia, a które zezwolić na powiadomienia. Ponadto tryb skupienia jest wyposażony w status współdzielenia skupienia, który daje kontaktom opcję ominięcia ograniczeń. W systemie iOS 15 Nie przeszkadzać to jeden z trybów ostrości, który można włączyć.

Czy Focus Status działa z aplikacjami innych firm?

Będąc stosunkowo nową funkcją, status skupienia nadal ma pewne ograniczenia. Ogólnie rzecz biorąc, aplikacje innych firm nie będą mogły udostępniać Twojego statusu skupienia. Niemniej jednak niektóre aplikacje innych firm, takie jak Slack, szybko zintegrowały tryb skupienia, więc bądź czujny.

Czy nadal będę otrzymywać powiadomienia w sytuacjach awaryjnych ze statusem Share Focus?

Tak. Udostępniając swój status skupienia, druga strona będzie wiedziała, że ​​wyciszyłeś swoje powiadomienia. W nagłych wypadkach będą mogli podsłuchiwać Notify Anyway i zdobądź cię.

Czy status skupienia ma nazwę mojego trybu skupienia?

Możesz skonfigurować wiele trybów ostrości na swoim iOS i nadać każdemu z nich różne nazwy. To jest bardziej ze względu na organizację niż cokolwiek innego. Jak zobaczysz po włączeniu Udostępnij status skupienia, nazwa twojego trybu skupienia nigdy nie zostanie udostępniona. Kontakty po prostu zobaczą, że Twoje powiadomienia są wyciszone, ale nie powód, dla którego.

Czy tryb skupienia blokuje połączenia przychodzące?

Podczas konfigurowania trybu skupienia będziesz mógł zdecydować, czy chcesz odbierać połączenia. Możesz także określić, kto może dzwonić do Ciebie w tym trybie. Stan skupienia na udostępnianiu nie ma na to żadnego wpływu.

Nie pozwól, aby powiadomienia rozpraszały uwagę

Zbyt często wydaje się, że nasze telefony i ciągłe powiadomienia kontrolują nasze życie. Jednak wyciszenie całego świata bez powiadamiania kontaktów może być niegrzeczne. Dzielenie się statusem skupienia pozwala ci mieć ciastko i je zjeść. Bądź tym, który decyduje, kto ma dostęp do Twojego czasu i uwagi, włączając tę ​​funkcję dla wybranych osób i dostosowując ustawienia Focus.

Co myślisz o tej funkcji iOS? Czy używałeś go wcześniej? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach!

Poprzedni artykułJak blokować teksty na urządzeniu z Androidem
Następny artykułJak przekonwertować EPUB na MOBI