Usługa OneDrive firmy Microsoft oferuje dostęp do dowolnego pliku lub folderu przechowywanego na Twoim koncie za pośrednictwem dysku opartego na jednej chmurze. Gdy właściciel pliku lub folderu zezwala na dostęp współdzielony za pośrednictwem łącza, zapewnia to łatwą współpracę lub dostęp do dużych plików.

Ale co się stanie, gdy współdzielony dostęp nie jest już wymagany lub łącze wpadnie w nieautoryzowane ręce? Na szczęście możesz zatrzymać współdzielony dostęp tak szybko, jak na to pozwoliłeś. W tym artykule pokażemy, jak zatrzymać dostęp do osobistych plików i folderów OneDrive za pośrednictwem różnych urządzeń.

Jak przestać udostępniać pliki lub foldery OneDrive z komputera?

Poniżej opisano, jak zatrzymać udostępnianie łącza do pliku lub folderu usługi OneDrive przy użyciu komputera:

  1. Zaloguj się do swojego konta OneDrive za pośrednictwem aplikacji lub OneDrive online.
  2. Od Files, wybierz plik lub folder, którego udostępnianie chcesz zatrzymać.
  3. Kliknij Information (i) ikona w prawym górnym rogu, aby uzyskać dostęp do Details.
  4. w Details pod Has Access from (file or folder), Kliknij Manage access.
  5. Aby usunąć udostępnione łącze, wybierz X obok linku.
  6. Kliknij Remove link potwierdzać.

Jak przestać udostępniać pliki lub foldery OneDrive z iPhone’a?

Aby zatrzymać udostępnianie udostępnionego łącza do pliku lub folderu za pomocą iPhone’a, wykonaj następujące czynności:

  1. Uruchom aplikację OneDrive i zaloguj się na swoje konto.
  2. Od Files, naciśnij ikonę menu z trzema kropkami obok pliku lub folderu, którego udostępnianie chcesz zatrzymać.
  3. Stuknij w Details.
  4. Pod Has Access from (file or folder), stuknij w Anyone with this edit link szewron skierowany w prawo.
  5. Uzyskiwać Remove Access aby natychmiast przestać udostępniać łącze.

Jak przestać udostępniać pliki lub foldery OneDrive z systemu Android

Jeśli chcesz przestać udostępniać plik lub folder w usłudze OneDrive, wykonaj następujące czynności za pośrednictwem urządzenia z systemem Android:

  1. Zaloguj się do swojego konta OneDrive za pośrednictwem aplikacji.
  2. w Files, ikonę menu z trzema kropkami obok pliku lub folderu, którego udostępnianie chcesz zatrzymać.
  3. wciśnij Details.
  4. Poniżej Has Access from (file or folder), wciśnij Anyone with this edit link szewron skierowany w prawo.
  5. Aby natychmiast zatrzymać udostępnianie łącza, naciśnij Stop Sharing.

Jak przestać udostępniać pliki lub foldery OneDrive z iPada?

Oto jak zatrzymać udostępnianie pliku lub folderu OneDrive za pomocą iPada:

  1. Zaloguj się do swojego konta OneDrive.
  2. Od Files, naciśnij ikonę menu z trzema kropkami obok pliku lub folderu, którego udostępnianie chcesz zatrzymać.
  3. Wybierać Details.
  4. Poniżej Has Access from (file or folder), stuknij w Anyone with this edit link szewron skierowany w prawo.
  5. Aby zatrzymać udostępnianie łącza, dotknij Remove Access.

Dodatkowe często zadawane pytania

Jak zatrzymać OneDrive przed synchronizacją folderów?

Wykonaj następujące kroki, aby zatrzymać synchronizację folderów OneDrive:

1. Zaloguj się na swoje konto OneDrive za pośrednictwem aplikacji lub OneDrive online.

2. Otwórz Settings.

3. Przejdź do Account.

4. Znajdź folder, którego synchronizację chcesz zatrzymać, a następnie wybierz Stop sync.

Jak zmienić uprawnienia udostępniania w OneDrive?

Poniżej opisano, jak zmienić uprawnienia udostępniania pliku lub folderu usługi OneDrive za pomocą aplikacji mobilnej:

1. Zaloguj się na swoje konto OneDrive i wybierz Shared.

2. Wybierz plik lub folder, dla którego chcesz zmienić uprawnienia, a następnie wybierz ikonę Informacje (i).

3. Wybierz, jak chcesz zmienić uprawnienia:

· Aby udostępnić plik lub folder większej liczbie osób, wybierz Add People.

· Wybierz Manage access więcej opcji. Tutaj możesz wybrać Can Edit lub Can View z listy rozwijanej lub Stop Sharing.

Jaki jest limit udostępniania usługi OneDrive?

Limit udostępniania plików w usłudze OneDrive wynosi 250 gigabajtów.

Jak mogę stwierdzić, kto ma dostęp do mojej usługi OneDrive?

Wykonaj następujące kroki, aby zobaczyć, komu Twoje pliki lub foldery są udostępniane w OneDrive:

1. Zaloguj się do swojego konta OneDrive.

2. Z biblioteki dokumentów wybierz plik lub folder.

3. Wybierz ikonę Udostępnij u góry.

4. Jeśli ten plik lub folder jest aktualnie udostępniony, a Shared with zostanie wyświetlony na dole okna Wyślij łącze.

Odmowa dostępu do Twoich elementów OneDrive

OneDrive sprawia, że ​​współdzielony dostęp do Twoich plików i folderów jest bardzo łatwy. Odbiorcy mogą jednak przekazać łącze innym i zasadniczo może uzyskać do niego dostęp każdy, kto ma łącze. Na szczęście w dowolnym momencie możesz zobaczyć, kto ma dostęp współdzielony i zmienić uprawnienia lub po prostu zatrzymać dostęp współdzielony. Następnie każda próba uzyskania dostępu do przedmiotu zakończy się niepowodzeniem.

Czy zdarzyło się, że inni uzyskali dostęp do Twojego udostępnionego pliku lub folderu, do którego nie wysłałeś linku? Powiedz nam w sekcji komentarzy poniżej.

Poprzedni artykułJaki jest najnowszy iPhone w tej chwili? [December 2021]
Następny artykułJak pobrać wszystkie pliki z Dysku Google