Funkcja wiadomości błyskawicznych na Instagramie istnieje już od kilku lat. Ludzie używają bezpośrednich wiadomości lub DMs dzielić się treściami z Instagrama i swobodnie rozmawiać.

Pomimo tego, że Instagram jest platformą bardzo przyjazną dla użytkownika, nie ma oficjalnego sposobu na całkowite wyłączenie funkcji Direct Message. Istnieją jednak obejścia, które sprawią, że nie będziesz niepokoić się wiadomościami bezpośrednimi.

Istnieje wiele sposobów, aby nigdy nie otrzymywać wiadomości bezpośrednich. Oto, jak podejść do tego na Androidzie, iOS i komputerach stacjonarnych.

Ograniczenie konta

Jeśli masz dość słuchania od kogoś i chcesz, aby jego wiadomości były kierowane bezpośrednio do zakładki Żądania wiadomości, zawsze możesz Ograniczyć dowolne konto. Dodatkowo będziesz mieć kontrolę nad tym, czy inni mogą zobaczyć swoje komentarze do Twoich postów. Co najważniejsze, nie będziesz musiał ich przestawać ani blokować, więc konto nie będzie wiedziało, że je ograniczyłeś.

Android i iOS

Istnieją dwa sposoby ograniczania ludzi na Instagramie. Oto pierwsza metoda:

  1. Przejdź do rozmowy bezpośredniej z tą osobą.
  2. Stuknij w i w prawym górnym rogu.

  3. Wybierz Restrict

I druga metoda:

  1. Przejdź do profilu osoby

  2. Uzyskiwać ’Following.

  3. Uzyskiwać ’Restrict.

  4. Uzyskiwać ’Restrict Account.

Pulpit

  1. Przejdź do konta osoby

  2. Kliknij ikonę z trzema kropkami w prawej górnej części ich profilu

  3. Wybierz ’Restrict.

  4. Kliknij ’Restrict Account’ potwierdzać.

Blokowanie konta

Zablokowanie konta spowoduje, że ta osoba nie będzie mogła znaleźć Twojego profilu, historii lub postów na Instagramie. Oczywiście automatycznie dotyczy to również komunikacji bezpośredniej. Chociaż Instagram nie poinformuje konta, że ​​je zablokowałeś, mogą dowiedzieć się, kiedy nie mogą znaleźć Twojego profilu.

Android i iOS

Blokowanie osób na urządzeniach mobilnych działa tak samo, jak ograniczanie ich. Przejdź do tych samych opcji, co w przypadku Ograniczenia, ale wybierz „Block’ tym razem. Następnie po prostu potwierdź.

Pulpit

Możesz zablokować konto na komputerze z menu, którego używasz do ograniczania konta. Jednak osoba może zostać również zablokowana na stronie czatów.

  1. Przejdź do swoich wiadomości bezpośrednich.

  2. Wybierz rozmowę z osobą, którą chcesz zablokować.

  3. Stuknij w i w prawym górnym rogu.

  4. Wybierz ’Block.

  5. Potwierdź, klikając ’Block.

Profil prywatny

Dopóki Twój profil jest publiczny, każdy może wysyłać Ci wiadomości. Nie potrzebują twojej zgody, żeby to zrobić. Jeśli uważasz to za irytujące, istnieje doskonałe rozwiązanie. W przypadku profilu prywatnego tylko Twoi obserwatorzy mogą wysyłać do Ciebie bezpośrednie wiadomości i musisz zatwierdzić obserwujących. Oto jak ustawić swój profil jako prywatny. Pamiętaj, że konta twórców nie mogą być prywatne.

Android i iOS

  1. Otwórz aplikację Instagram.

  2. Przejdź do swojego profilu, dotykając ikony profilu.

  3. Dotknij menu hamburgera (trzy poziome linie).

  4. Uzyskiwać Settings.
  5. Wybierz Privacy.

  6. Przestaw przełącznik obok Private Account.

Pulpit

  1. Wejdź na Instagram.com i zaloguj się.

  2. Kliknij ikonę swojego profilu, znajdującą się w prawym górnym rogu przeglądarki.

  3. Wybierz Settings

  4. Nawigować do Privacy and Security w lewym panelu.

  5. W górnej części ekranu, pod Account Privacy, zaznacz pole obok Private Account.

Wyłączanie powiadomień

OK, więc nie możesz całkowicie wyłączyć wiadomości bezpośrednich. Ale jeśli przeszkadzają Ci powiadomienia, możesz je bardzo szybko wyłączyć.

Android i iOS

  1. Stuknij ikonę swojego profilu.

  2. Uzyskiwać ’Your Activity.

  3. Przejdź do ’Time’.

  4. Wybierz ’Notification Settings.

  5. Jeśli chcesz wyłączyć powiadomienia tylko dla wiadomości bezpośrednich, kliknij „Direct Messages’ i dostosuj ustawienia.

  6. Alternatywnie, jeśli chcesz, aby wszystkie powiadomienia były wyłączone, włącz przełącznik obok „Pause All.

Jak widać, możesz wstrzymać powiadomienia dla różnych funkcji Instagrama.

Ustawianie swojego profilu jako prywatnego na pulpicie

  1. Przejdź do swojego profilu na Instagramie

  2. Iść do ’Settings.

  3. Wybierz ’Push Notifications’ w panelu po lewej stronie

  4. Przewiń w dół do „Instagram Direct Requests.

  5. Wybierz Off

Niestety opcje pulpitu są ograniczone. Jeśli chcesz lepiej dostosować, użyj swojego urządzenia mobilnego/tabletu.

Wyłączanie odpowiedzi na historie

Jednym z najłatwiejszych sposobów wysyłania Ci bezpośrednich wiadomości na Instagramie jest odpowiadanie na opublikowaną przez Ciebie historię. Mogą to zrobić bezpośrednio, klikając przycisk na dole opublikowanej historii. Na szczęście tę funkcję można dość łatwo wyłączyć.

Android i iOS

1: Stuknij ikonę swojego profilu.

2: Idź do Settings.

3: Wybierz Privacy.

4: Stuknij w Story

5: naciśnij Off pod Allow Replies and Reactions Sekcja.

Odrzucanie wiadomości

Gdy ktoś, kogo nie obserwujesz, wyśle ​​Ci wiadomość, wiadomość bezpośrednia nie trafi bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej. Otrzymasz powiadomienie (chyba że wyłączyłeś tę opcję), ale wiadomość wyląduje w Message Requests, aby ta osoba nie widziała, czy przeczytałeś wiadomość. Wiadomości DM na karcie Żądania wiadomości można akceptować lub odrzucać. Jeśli zaakceptujesz taką wiadomość, zostanie ona przeniesiona do Twojej skrzynki odbiorczej. Jeśli odrzucisz prośbę, wiadomość zostanie usunięta.

Teraz fajną rzeczą w tej funkcji jest to, że możesz usunąć wiele takich żądań naraz. Jeśli otrzymujesz wiele takich próśb, po prostu dotknij „Delete All” i wszystkie wnioski zostaną usunięte.

  1. Przejdź do skrzynki odbiorczej, dotykając/klikając ikonę strzałki wiadomości bezpośredniej.

  2. Wybierz ’Message Requests’ zakładka (jeśli w tej chwili nie masz żadnych próśb, zakładka się nie pojawi).

  3. Dotknij/kliknij ’Delete All.

Często Zadawane Pytania

Czy mogę zablokować wysyłanie bezpośredniej wiadomości na Instagramie tylko określonym kontom?

Nie możesz zablokować konta przed wysyłaniem Ci wiadomości czatu bez anulowania obserwowania konta i ustawienia swojego profilu jako Prywatny. Jak wspomniano wcześniej, ograniczanie / blokowanie konta może okazać się dobrym obejściem.

Jak długo trwa blokada DM na Instagramie?

Jeśli kogoś zablokujesz, pozostanie on zablokowany, dopóki go nie odblokujesz. Aby odblokować konto, przejdź do żądanego profilu na Instagramie, a zobaczysz funkcję Odblokuj. Dotknij i potwierdź odblokowanie, dotykając Odblokuj. Działa to w ten sam sposób na komputerze stacjonarnym

Czy Instagram DM ma limit?

Oficjalnie nie ma limitu wysyłania wiadomości na nim. Jednak konto zostanie zablokowane przed wysyłaniem większej liczby wiadomości przez 24 godziny po wysłaniu 50-100 DM w ciągu jednego dnia. Konto nie jest jednak blokowane – po prostu uniemożliwia wysyłanie wiadomości przez jeden dzień. Instagram wprowadził ten limit, aby przeciwdziałać nadużyciom tej funkcji.

Czy bezpośrednie wiadomości na Instagramie wygasają?

Gdy wyślesz zdjęcie na Instagram i nie wybierzesz trybu, w którym zdjęcie pozostanie na czacie, zdjęcie wygaśnie i zostanie usunięte po obejrzeniu. Nie dotyczy to jednak bezpośrednich wiadomości na Instagramie. W przeciwieństwie do Snapchata, Instagram zapisuje całą historię czatów. Jeśli jednak usuniesz czat, ta historia zostanie usunięta.

Czy zablokowanie kogoś na Instagramie powoduje usunięcie wiadomości DM?

Chociaż osoba, którą zablokowałeś, nie otrzyma żadnych wiadomości, które próbujesz jej wysłać, i nie będzie mogła uzyskać dostępu do Twojego profilu ani wiadomości DM, historia czatu nie zostanie usunięta. Jeśli kiedykolwiek odblokujesz tę osobę, historia czatu pozostanie nienaruszona. Oczywiście pod warunkiem, że nie usunąłeś czatu.

Zawijanie

Chociaż tak naprawdę nie możesz całkowicie wyłączyć wiadomości bezpośrednich na Instagramie, możesz wykonać kilka obejść, które mogą Ci pomóc. Rozważ swoje opcje i wypróbuj metody, o których tutaj wspomnieliśmy.

Mam nadzieję, że ten przewodnik był dla ciebie pomocny. Pomimo tego, że rozwiązanie nie jest oczywiste i bezpośrednie, jesteśmy pewni, że jedno z tych rozwiązań będzie dla Ciebie skuteczne. Jeśli masz dodatkowe pytania lub uważasz, że czegoś nie wspomnieliśmy, daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.

Poprzedni artykułJak wyczyścić Scratch Disk w Photoshopie
Następny artykułJak wyświetlić wszystkich naraz w Microsoft Teams