Smartphones har för alltid förändrat hur vi håller kontakten och kommunicerar med varandra. Och även om vår 24/7-tillgänglighet säkert är användbar ibland, finns det också tillfällen då vi hellre vill hålla distraktioner borta. En gång var lösningen helt enkelt att stänga av våra telefoner, men det är knappast socialt acceptabelt idag. När allt kommer omkring, vad händer om ett viktigt meddelande inte kan nå dig medan dina aviseringar tystas?

Idag finns det mer sofistikerade lösningar än Stör ej (DnD)-lägen och autosvarsmeddelanden. Att dela din fokusstatus på iOS är en av dem. Här är vad det innebär att dela din fokusstatus och hur du gör det.

Vad är fokusläge på iOS?

Fokusläge är en relativt ny iOS-funktion som introducerades för iOS den 15 september 2021. Dess primära syfte är att låta dig stävja distraktioner. Funktionen är perfekt när du behöver koncentrera dig på jobbet, är upptagen med bilkörning eller vill ha en lugn natts sömn. Slå på den här funktionen och förhindra att aviseringar distraherar eller stör dig.

Det finns olika fokuslägen, inklusive viloläge, arbete, personligt och klassiska Stör ej, men du kan också skapa ditt eget anpassade fokusläge.

Fokusläget erbjuder mycket flexibilitet. Det låter dig välja vilka appar och kontakter som fortfarande kan skicka meddelanden till dig under din fokustid. Tidskänsliga och nödmeddelanden, samt viktiga samtal, kommer också att kunna nå dig. Du kan schemalägga och till och med automatisera dina fokuslägen och dela dem mellan dina iOS-enheter.

Vad är Share Focus Status?

Share Focus Status är en fantastisk iOS Focus Mode-funktion. Utan att dela din fokusstatus kommer dina kontakter inte att veta varför du inte svarar dem. De kan försöka kontakta dig ihärdigt utan resultat.

Å andra sidan kommer dina kontakter att veta att du inte kan komma till din telefon med Share Focus Status. När någon försöker skicka ett meddelande till dig kommer en anteckning att meddela att du har fokusläge på. De kommer att presenteras med alternativet att meddela dig ändå eller helt enkelt vänta på att du ska återkomma till dem. Det betyder att de fortfarande kommer att kunna nå dig i en nödsituation.

Varför du bör dela din fokusstatus

Att tysta aviseringar utan att låta den andra parten veta kan leda till missförstånd. Att dela din fokusstatus kan rädda dig från dessa obehagliga situationer. Genom att dela din status kommer dina kontakter att veta att du inte ignorerar dem avsiktligt, utan du är helt enkelt upptagen.

I allmänhet är det bra att dela din fokusstatus och använda fokusläget. De låter dig fokusera eller koppla av utan tjat från oviktiga meddelanden. Med hjälp av Share Focus Status kan du sätta lite distans mellan dig själv och din telefon utan att kompromissa med dina relationer.

Hur du delar din fokusstatus

Att dela din fokusstatus är snabbt och enkelt. Ta en titt på stegen nedan:

  1. Öppna dina iOS-inställningar och leta efter Focus betecknas med en månsymbol.
  2. Välj önskat fokusläge (sömn, arbete, etc.)
  3. Hitta Focus Status under alternativen.
  4. Knacka Focus Status och slå på funktionen. Nu, när du aktiverar detta fokusläge, kommer de som försöker kontakta dig att veta att du är borta.
    Tips: Du kanske upptäcker att fokusstatus redan är på. Den här funktionen är på som standard om du inte har stängt av den tidigare. I så fall kan du fortfarande trycka på den för att lära dig ytterligare information om den här funktionen på nästa skärm.
  5. Upprepa dessa steg för alla olika fokuslägen du vill dela med dina kontakter.

Hur man stänger av Share Focus Status

Att dela din fokusstatus är standard på din iOS 15-enhet. Även om transparensen är stor, kanske du inte vill hålla alla informerade. Du kan använda fokusläget privat genom att helt enkelt stänga av din fokusstatus. För att göra det, gå till dina fokusstatusinställningar:

  1. Knacka på Focus i appen Inställningar.
  2. Välj det fokusläge du vill sluta dela.
  3. Knacka på Focus Status under alternativen och växla omkopplaren. Nu kommer dina kontakter inte att meddelas om din fokusstatus när du använder detta fokusläge.
  4. Upprepa dessa steg för resten av de fokuslägen du inte vill dela.

Så här delar du fokusstatus med endast utvalda kontakter

Du kanske inte vill att alla ska veta att du är i fokusläge, men att stänga av funktionen kommer också att hålla dina viktiga kontakter i mörkret. Lösningen på detta är att dela din fokusstatus selektivt. Om du vill dölja din fokusstatus för ett fåtal individer kan du stänga av delning direkt på deras profiler.

  1. Gå till din Messages-app.
  2. Öppna din chatt med kontakten du vill tysta.
  3. Tryck på deras profil och växla Share Focus Status så att den är avstängd. Dessa kontakter kommer då inte att kunna kringgå begränsningen eftersom de inte kommer att se Notify Anyway.

Du kan också aktivera fokusstatusdelning för utvalda kontakter på samma sätt.

Felsökning: Om du inte kan aktivera Share Focus Status för en kontakt, se till att de också använder den senaste versionen av iOS.

Tips: Kom ihåg att du också kan anpassa dina fokuslägen för att endast tillåta aviseringar från specifika kontakter.

Ytterligare vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan fokusläge och Stör ej?

Focus Mode är en mer avancerad och flexibel version av sin föregångare, Stör ej. Till skillnad från det senare låter fokusläget dig välja vilka appar och kontakter som ska stängas av och vilka som ska tillåtas aviseringar. Dessutom kommer fokusläge med Share Focus Status som ger kontakter möjlighet att kringgå begränsningar. I iOS 15 är Stör ej ett av fokuslägena du kan aktivera.

Fungerar Focus Status med appar från tredje part?

Eftersom Focus Status är en relativt ny funktion har fortfarande vissa begränsningar. I allmänhet kommer tredjepartsappar inte att kunna dela din fokusstatus. Ändå var vissa tredjepartsappar, som Slack, snabba med att integrera fokusläge, så håll utkik.

Kommer jag fortfarande att få aviseringar i en nödsituation med Share Focus Status?

Ja. Genom att dela din fokusstatus kommer den andra parten att veta att du har tystat dina aviseringar. I händelse av en nödsituation kommer de att kunna knacka Notify Anyway och få tag i dig.

Delar fokusstatus namnet på mitt fokusläge?

Du kan ställa in flera fokuslägen på din iOS och ge olika namn till varje. Detta är mer för organisationens skull än något annat. Som du kommer att se när du aktiverar Dela fokusstatus kommer namnet på ditt fokusläge aldrig att delas. Kontakter kommer helt enkelt att se att dina aviseringar är tystade, men inte anledningen till det.

Blockerar fokusläget inkommande samtal?

När du ställer in ditt fokusläge kommer du att kunna bestämma om du vill ta emot samtal. Du kan också anpassa vem som får ringa dig i det här läget. Share Focus Status har ingen effekt på detta.

Låt inte aviseringar vara en distraktion

Alltför ofta känns det som att våra telefoner och ständiga aviseringar styr våra liv. Men att sätta hela världen på tyst utan att låta dina kontakter veta kan vara oförskämt. Genom att dela din fokusstatus kan du ta din tårta och äta den också. Var den som bestämmer vem som får tillgång till din tid och uppmärksamhet genom att aktivera den här funktionen för utvalda personer och anpassa dina fokusinställningar.

Vad tycker du om den här iOS-funktionen? Har du använt det förut? Dela din upplevelse i kommentarerna!

Previous articleHur man blockerar texter på en Android-enhet
Next articleHur man konverterar EPUB till MOBI